Ugrás a fő tartalomra

Bemutatkozás és miértek

Üdv minden kedves erre tévedőnek!

Fekete Evelin vagyok és több mint 3 éve írom és szerkesztem az "Evelin és a blogolás" (  http://zenekonyvdrogeriastb.blogspot.hu/  ) című blogomat.
A blog témáit tekintve leginkább egy kulturális blog ahol Pécsről, zenéről, könyvekről, filmekről és elvétve egy kis személyes filozofálgatásokról olvashattok.
Imádok írni, magamat mindig "grafománnak" szoktam nevezni.
Évek óta hobbi szinten írok novellákat, verseket és kisebb- nagyobb történeteket amelyekkel olykor- olykor be is szoktam nevezni egy-egy irodalmi pályázatra.

Eddigi próbálkozásaim  és kisebb sikereim nyoma az interneten:

https://hu-hu.facebook.com/notes/a-szobor-titka-litera-d%C3%ADj-2015/p%C3%A1lyam%C5%B1-1-fekete-evelin-a-szobor-titka/785919248182635/

http://www.petofilive.hu/2015/07/16/benned-is-szol-a-dal-5-het/

https://hu-hu.facebook.com/notes/szigor%C3%BAan-titkos-a-litera-p%C3%A1ly%C3%A1zata/p%C3%A1lyam%C5%B1-44-fekete-evelin-k%C5%91be-v%C3%A9sett-%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9g/174978779611878/

http://szempontom.blogspot.hu/2014/05/fekete-evelin-herceget-lattam.html

https://www.poet.hu/szerzo/Fekete_Evelin

Sajnos úgy tapasztaltam, hogy a mai világban nagyon nehéz érvényesülni az írás terén és az irodalmi pályázatok is egyre kevesebbek vagy inkább nem részletezném, hogy némelyik milyen.
Lényeg a lényeg, hogy most ért meg bennem az a gondolat, hogy saját kezembe vegyem a Sorsom ezen részét és ezentúl ezen az új oldalon fogom megosztani az írásaimat a nagyérdeművel ugyanis a fiókom már megunta, hogy csak neki írok.

Azért írok, hogy másokat szórakoztassak vele, kiadni sajnos nem tudom Őket, de a  mai modern világ - a blogok világa- lehetővé teszi Nekem azt, hogy ettől függetlenül mégis el tudjam juttatni másokhoz az írásaimat.

A főblogomat a fent említett "Evelin és a blogolást" természetesen továbbra sem fogom elhanyagolni, mert nagyon szeretem és szerencsére az olvasottsági statisztikái is jók.

No, de akkor pár szóban bemutatnám most ezt a blogomat a "kistestvért".

Ezen a blogon leginkább  a  kedvenc történelmi példaképem, Pécs egyik híres szülöttének nevezzük "Molnay" Júliának a fiktív naplóbejegyzéseit fogom publikálni.



Dísztányér Júlia arcképével


Tudom, tudom, hogy a Tündérváros és a Zsolnay-kód óta csúnyán fogalmazva lerágott csont ez a téma, de én már jóval a két kötet megszületése előtt elkezdtem írogatni néhány "Júliás írást", de nem volt elég bátorságom publikálni Őket.
A félénkségem oka az volt leginkább, hogy nagyon tisztelem Júlia emlékét  és sem akkor és sem most nem szeretnék senkit sem  megsérteni azon írásaimmal amik róla szólnak, ezért itt most először és utoljára írom le a teljes nevét a továbbiakban az írásaimban már csak J.-ként fog szerepelni.

Ezekkel az írásokkal tényleg csak emléket szeretnék neki állítani, mert úgy érzem, hogy méltatlanul kevés szó esett a család kapcsán erről a fantasztikus személyiségről.
Júlia munkái és azok a feljegyzések amiket olvastam róla arról árulkodnak számomra, hogy hozzám hasonlóan látta a világot.
A valóságtól olykor elrugaszkodott, szabad szellemű, természetkedvelő, kreatív, vidám és lelkes nő volt Júlia és ezek a tulajdonságkor azért nagyjából rám is rám húzhatóak.

Tényleg nem akarom a család még élő tagjait sem megsérteni az írásaimmal, mert ezeket a bejegyzéseket tiszteletből írom és mivel lelkesen kutatom a család és egyébként Pécs helytörténetét (hobbiszinten természetesen , amúgy fun fact: pár ponton múlott, hogy régész legyek), ezért történelmileg is hiteles információkat  próbálok majd belecsempészni a bejegyzéseimbe.

Az első bejegyzés/ rész 1874-es dátummal kezdődik ugyanis ez az év nagyon fontos év volt Júlia számára.
Ekkor tölti be a 18. életévét és ekkortól kezdik el alkalmazni a gyárban az általa és a nővére által tervezett jellegzetes perzsa és magyaros díszítményeket a kerámiákon.


A család nevét  jogi okokból sem fogom a továbbiakban használni és egyébként nem is ez a lényeg...én aztán tényleg nem akarok nyerészkedni ezen a dolgon.

A blogon egyébként más típusú bejegyzésekkel is találkozhattok majd ugyanis lesznek itt: novellák és versek is random témákban.

Remélem örömötöket lelitek majd az írásaimban!

Nagyon nagy és bátor döntés volt a részemről, hogy a nevemet vállalva kiállok ezekkel az "irományaimmal" a nagyközönség elé, de ez is én vagyok....aki szeret az így fogad el...kicsit furcsán, kicsit különcként.

Tudom, hogy nem én vagyok a világ legjobb írója és a helyesírásom is például pocsék, de tényleg csak azt akarom, hogy másoknak olvasási  élményeket teremtsek az írásaimmal.

Köszönöm, hogy megtiszteltetek azzal, hogy elolvastátok ezt a kis bevezetőt!

Remélem a továbbiakban is velem maradtok!

Üdv.
-E.-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Perczel kastély szelleme - fiktív mese egy nem is annyira fiktív faluról

Hol volt, hol nem volt,  volt egyszer egy kis falucska amit Rózafának hívtak és annak  volt egy szép kastélya. Ez a kastély nem szó szerint a faluhoz hanem a falucskához tartozó pusztához tartozott , de ez már csak részlet kérdés és mi ilyesmivel nem foglalkozunk, ugye? A kastély ha hinni lehet a „krónikások énekének” akkor 1913-ban Pilch Andor tervei alapján épült fel és a bonyhádi Perczel család volt a megrendelője, de pontos adatokat nem lehet tudni a történetéről. A falu lakói közül talán kevesen tudják azt is megmondani, hogy melyik Perczel lakott itt ha itt lakott egyáltalán vagy tán csak egy hétvégi kis kastélya volt ez….ki tudja? Lényeg a lényeg, hogy ennek a falunak bizony saját kastélya volt és nem is akármilyen. Ahogy viszont teltek – múltak az idők a kastély lassan nyugdíjba vonult és megadta magát a természetpusztító ölelésének és már csak az emberek emlékezetében volt pompás látvány. Sok gyerkőc járt ide játszani és persze legendákat gyártan

J. titkos naplója – fiktív feljegyzések egy gyártulajdonos leányának hétköznapjaiból - 3. rész

1878 tavasza – Bécs „..Ki messze megy, az itt marad. Ki itt marad, az messze jár…” /Eörsi István/ Álmomban a gyár udvarán sétálgattam azon tűnődve, hogy melyik perzsa motívum mutatna jól egy teáskannán, igen egy teáskannán! Azt hiszem ez már a honvágy biztos jele… Ki gondolta volna, hogy pont engem kap el előbb ez az érzés és nem a nővéremet! Én a nagy szabadság szerelmese aki úgy érezte magát otthon mint egy aranykalitkába zárt rabmadár most azon kapom magamat, hogy hiányzik az otthon illata. Persze a családom és az izgága öcsém hiánya is szerepet játszik abban, hogy ez az érzés eluralkodott rajtam, de majdcsak megbirkózom vele….egyébként is hamarosan újból  látni fogom Pécset. No, de elég is lesz mára a siránkozásból…tanulni jöttem Bécsbe, nem pedig Pécsről nosztalgiázni! * Jákob egyébként nagyon nagy segítségünkre volt abban, hogy az   Österreichisches Museum für Angewandte Kunst gyűjteményét tüzetesen áttanulmányozzuk a nővéremmel. Imádok új felf

J. titkos naplója – fiktív feljegyzések egy gyártulajdonos leányának hétköznapjaiból - 4. rész

1880. március 2. "Egymásnak voltunk teremtve. S megtaláltuk egymást..." /A. C./ Tavasz, tavasz kérlek siess! Annyira nagyon vágyom már azokra a reggelekre amikor madárcsicsergésre kelhetek majd…nincs is ettől szebb ébresztő! Tavasszal mesés a gyár udvara, a kertünk…festeni sem lehetne szebbet, de én azért mindig megpróbálkozok vele. Az éledező természettől csak egy valami foglalkoztat most jobban mégpedig az, hogy a nővérem szívében is éledezni látszik az a csoda amit szerelemnek hívunk. Ki gondolta volna (Ő biztos, hogy nem), hogy pont egy farsangi bálon talál majd rá a szerelem egy hűvös pár héttel ezelőtti estén. Úgy néz ki, hogy a mi családunkban minden nagy dolog egy fagyos naphoz köthető… Drága jó nővéremnek mindig a család volt az első, ezidáig a gyárnak szentelte minden egyes percét, szinte nem is volt alkalma még igazán élni...de talán majd most! Őt sosem érdekelte a móka vagy a kacagás, a táncok és piknikek,...sosem